Varför du inte ska använda en solkrämfaktor dagkräm

UVA- och UVB-strålning har länge betraktats som hälsoskadligt och nästan ansvarig för utvecklingen av vit hudcancer. Men forskare fann att UVA-strålning, men särskilt UVB-strålning, också stimulerar viktiga funktioner i vår kropp. Bland annat bildandet av vitamin D, som faktiskt inte är ett vitamin. D-vitamin, som utlöses av UVB-strålning, produceras i huden och är faktiskt ett hormon som är involverat i funktioner i varje cell i kroppen. Bland annat på immunsystemet. D-vitamin är därför inte ett valfritt näringstillskott men, om inte direkt, eftersom en brist i sig inte är dödlig, ett viktigt ämne. Varje dag används många enheter av det för olika processer i kroppen. Om det inte finns tillräckligt med D-vitamin, fungerar inte längre kroppens skyddsmekanismer och kroniska sjukdomar främjas.

 

Det har vetenskapligt bevisats genom kvantitativa och kvalitativa studier att vitaminet kan förhindra vissa typer av cancer. Ironiskt nog inkluderar detta också vit hudcancer. Men inte bara det: Med många andra maligna tumörer hittades också förebyggande eller förbättring genom UVB-strålning, eller av den i följd bildade D-vitamin. Detta har observerats till exempel i bröst-, kolon-, äggstocks- och prostatakrabbor (se Moukayed & Grant, 2017).

 

Okej, men är vi inte alla utsatta för tillräckligt med solljus?

Nej, tyvärr är det inte fallet. Av sociala skäl har de flesta av oss en verklig brist - ännu mer på vintern än på sommaren. Varför är det?

 

För det första har vi utvecklats till ett inomhussamhälle som tillbringar enorm tid inomhus. Vara det på kontoret, i lagret eller i skolan. Som ett resultat kan kroppen knappt ta upp solsken under denna tid och kan inte producera något vitamin D. Dessutom är det bara solljuset mellan 10/11 och 3/4 på sommaren som är tillräckligt intensivt för att verkligen stimulera utbildning. Före och efter är solen för låg och på vintern i alla fall - ingen effekt. Och det är just denna kärna som de flesta arbetar.

 

Kläder är också en viktig faktor. Om du håller dig täckt i många delar av kroppen hela dagen, kan inte heller vitamin D-produktion ske. I varmare, solintensiva regioner finns det ofta en vitamin D-brist på grund av täckning av kläder, även om den lokala faktorn faktiskt skulle gynna produktionen.

 

Dessutom var vi tyvärr rädda för solen. När allt kommer det triggar cancer. Så innan vi går ut, låt oss grädda oss själva. Helst med en hög solskyddsfaktor. Detta är dock exakt dödligt för D-vitaminbildning. För om strålningen är blockerad är det inte möjligt. Med en solskyddsfaktor på 50 talar vi om en hämning av bildningen på cirka 99%. Det har redan nämnts flera gånger att detta faktiskt främjar utvecklingen av maligna tumörer och deras metastaser.

 

Så skadar solskyddsmedel mer än den använder?

Ja och nej, för i princip har skydd mot solen vid direkt exponering, dvs vid solbad, sitt rättfärdigande. För hög SPF och för mycket "av det goda" är ofta onödigt. Inte bara för att vi faktiskt redan har solskydd i vår hud, nämligen solbränna, utan också för att vi inte gör något själv med det. Du bör också ge huden chansen att utsättas för strålning och därmed fylla D-vitaminbehållarna.

 

På sommaren bör du vänta så länge som möjligt innan du applicerar solskyddet och, om du gör det, använd en mycket låg SPF. Från de vetenskapliga resultaten kan man redan gissa att dagkrämer med SPF, som vanligtvis appliceras varje dag på morgonen, inte nödvändigtvis rekommenderas.

 

Så om du verkligen vill göra något bra för din hud och speciellt din hälsa, bör du inte överdriva det med solskydd och ta hand om din vitamin D-budget!

Bitte geben Sie die Zeichenfolge in das nachfolgende Textfeld ein.

Die mit einem * markierten Felder sind Pflichtfelder.